Conclusie woensdag 12 maart

Conclusie woensdag 12 maart

Conclusie woensdag 12 maart

15.30 uur: Alie heeft de klus met uw hulp geklaard. Ze vond de Schat van woensdag 12 maart bij De Scheg, waar een gemiddeld gezin bestaande uit vader, moeder en twee kinderen voor Ć©Ć©n keer naar het zwembad al gauw ā‚¬ 24,48 aan entreekosten kwijt is. Deventer profileert zich graag als ā€œboeiende beleefstadā€. Een prachtig streven, maar tegen welke prijs? Jaarlijks betaalt iedere inwoner van de gemeente Deventer (van baby tot bejaarde) ook al ruim 46 euro subsidie aan het Sportbedrijf Deventer. En daar blijft het niet bij…

Natuurlijk is Sportbedrijf Deventer meer dan alleen het sportcentrum de Scheg. Het bedrijf beheert verschillende sporthallen en accommodaties en wil zo veel mogelijk Deventernaren in beweging krijgen. Toch gaat er jaarlijks vooral veel gemeenschapsgeld naar de Scheg.
Ondanks alle steun kampt het Sportbedrijf Deventer met een torenhoge schuld en heeft het maar beperkte reserves. Gemeentebelang heeft hier in de afgelopen jaren herhaaldelijk aandacht voor gevraagd en vooral gewezen op het financiƫle risico voor heel Deventer. Als enig aandeelhouder loopt de gemeente groot risico. Als de Scheg valt, zijn de lasten volledig voor de gemeente Deventer.
Als tegenover een hypotheekschuld van meer dan 16 miljoen euro een reserve van minder dan 100.000 euro staat, zou je verwachten dat eerst de financiƫle buffer moet worden vergroot. Dit bleek afgelopen najaar ook uit de risicoanalyse, waar Gemeentebelang al jaren op had aangedrongen. Het college heeft alle waarschuwingen echter genegeerd en is vrolijk verder gegaan met het verstrekken van nieuwe leningen ter waarde van circa 800.000 euro per jaar. Afgelopen december kwam, net nadat een garantstelling van 2,4 miljoen euro was verstrekt, het onaangename bericht dat het kasgeldtekort van Sportbedrijf Deventer een jaarlijkse korte lening van 800.000 euro noodzakelijk maakt. Een duidelijker bevestiging van een bedrijf dat in de problemen zit, is er niet. De aandacht van ons gemeentebestuur zou allereerst gericht moeten zijn op het verhogen van het eigen vermogen van Sportbedrijf Deventer. Geen extra pretvoorzieningen meer, niet meer klakkeloos geld bijlenen. Toch zien we dat het college de doelstellingen niet aanscherpt, de controle niet verstevigt en vrolijk door gaat met het verhogen van de schuld van Sportbedrijf Deventer.
Gemeentebelang wil gemeenschapsgeld niet gebruiken voor een regionaal pretpark. De focus moet liggen op efficiƫnte, doelmatige bedrijfsvoering, resultaatverbetering en schuldvermindering. Dit zijn voor ons de criteria waaraan Sportbedrijf Deventer de komende jaren moet voldoen om goede basisvoorzieningen in Deventer te kunnen behouden.