Mountainbikeroutes

Mountainbikeroutes

Harry ten Have, fractieopvolger

Mountainbikeroutes in het buitengebied

Duidelijkheid en eerlijkheid! Daar zet Gemeentebelang zich al jaren voor in. Soms gaat het over hele grote, miljoenen verslindende onderwerpen, zoals de ontwikkeling van het Stadhuiskwartier. Soms liggen de thema’s letterlijk in de achtertuin. Dat geldt bijvoorbeeld voor de onrust over de nieuwe moutainbike-routes (ATB-routes) in het buitengebied. Dat bewoners het niet leuk vinden dat de sporters mogelijk de rust verstoren en ook nog eens schade aan de natuur zouden kunnen aanbrengen, is begrijpelijk. Maar hebben zij het gelijk ook aan hun zij?

 

Het nieuwe bestemmingsplan biedt mogelijkheden voor passieve dagrecreatie in bospercelen. Gemeentebelang vindt het belangrijk dat we kunnen blijven genieten van de natuur. Zo kunnen u en ik er samen prachtige wandelingen of fietstochten maken. Ook mountainbikers beleven veel plezier in het buitengebied. Om hun mogelijkheden te vergroten, zijn onlangs enkele nieuwe ATB-routes aangelegd. Dit alles past prima in de bestemming “passieve dagrecreatie”. De omwonenden zullen er mee moeten leven dat u en ik op onze mountainbikes het prachtige buitengebied van Deventer gaan verkennen.

Maar moeten ze het ook accepteren als wij op een dag besluiten om 150 vriendjes en vriendinnetjes mee te brengen? Als we via de media nog veel meer liefhebbers oproepen om mee te doen aan een toertocht of een wedstrijd en voor de promotie ook nog eens geld krijgen van de gemeente? Als we wat borden plaatsen en een finishlijn ophangen? Als de “passieve dagrecreatie” opeens verandert in “sport”?

De mensen in het buitengebied moeten – net als de bewoners van andere kernen en wijken in de gemeente Deventer – kunnen vertrouwen op het naleven van het bestemmingsplan. Niet iedereen in het buitengebied zal blij zijn met kleine groepjes mountainbikers die door de bossen fietsen. Het is aan de gemeente om uit te leggen waarom er toch speciale paden voor deze fietsers worden aangelegd. Door duidelijkheid, openheid en een goede communicatie in een vroeg stadium kan er veel wantrouwen worden weggenomen. Gemeentebelang vreest dat dit in het geval van de ATB-routes niet helemaal goed is verlopen. Dat is jammer. Het wordt pas echt zorgelijk als het nieuwe bestemmingsplan ruimte geeft voor interpretaties. Want hoe leg je aan omwonenden uit de gemeente geld steekt in de promotie van grote ATB-toertochten en wedstrijden op paden die volgens het bestemmingsplan alleen voor “passieve dagrecreatie” mogen worden gebruikt?

Gemeentebelang volgt de zaak en trekt aan de bel als er grenzen worden overschreden. Zoals we dat doen bij heel veel onderwerpen op heel veel plekken in onze gemeente.