26 nov Belangrijk is nu dat wij reuring in het dorp houden en daar werk ik graag aan mee Wie is Erik Smeenk?
Geboren en getogen aan de IJsseldijk, op deze mooie plek. Ik ben 53 jaar en getrouwd met Berna, wij hebben samen drie kinderen. Twee van hen zijn nog thuis en een woont in Loo bij Bathmen. Na omzwervingen in Olst en Diepenveen zijn we in 2000 weer op deze boerderij gekomen.
Hoe was jouw jeugd hier?
Nou, eigenlijk heel doorsnee. Je gaat naar de lagere school, hebt je vriendjes, de voetbal. Na de lagere school ben ik naar de Europaschool in Deventer geweest. Die school bestaat niet meer. Daarna heb ik de havo gedaan en de middelbare landbouwschool in Zutphen. Ik houd wel van vrijheid en vind het jammer dat ik uiteindelijk geen boer ben geworden, want dit bedrijf was te klein. Dus moest ik werk zoeken. Op de boerderij hebben wij wel stalling met weidegang voor zoân tien paarden. Nee, zelf heb ik nooit paardgereden.
Wat ben je uiteindelijk gaan doen?
Momenteel ben ik hoofdgreenkeeper op de golfbaan in Hattem. Ik ben daar, naast het aansturen van mijn collegaâs, bezig met administratie, groenonderhoud, machineonderhoud en contact met leden en bestuur. Het onderhoud van een golfbaan is secuur en specifiek werk. De greens maaien wij op een hoogte van 4mm, dus je moet weten wat je met dat gras kunt doen. Je hebt op deze maaihoogte meer kans op aantastingen door ziekten en schimmels. Die worden door mij al tien jaar zonder chemische middelen bestreden. Bestrijden doe ik met concurrerende schimmels en bacteriĂ«n die het grasplantje niet aantasten en ik ben heel erg bezig met de wortelgroei. Hoe gezond is de omgeving voor de grasplant? Dat is het belangrijkste. In de wintermaanden zijn we vaak bezig met bos- en machineonderhoud. Als greenkeeper heb ik veel cursussen gedaan. Er is ook een greenkeepervereniging, waar we veel ervaringen uitwisselen. We komen in Overijssel af en toe bij elkaar op de baan.
Heb je naast je werk nog tijd voor hobbyâs ?
Ik ben onder andere starter voor de KNSB bij schaatswedstrijden voornamelijk bij âDe Schegâ, zit in het bestuur van het OranjecomitĂ© en ben penningmeester van de rommelmarktcommissie Diepenveen. Ook coördineer ik het onderhoud van de DSC-sportvelden en ben ik een van de kartrekkers van de muziekkoepel in Diepenveen. Voor het waterschap WDOD ben ik vrijwilliger dijkwacht en namens Gemeentebelang Deventer ben ik raadslid. Nee, ik ben in de avonden niet veel thuis.
Hoe lang ben je al raadslid?
Sinds 2018 ben ik raadslid. Een van de belangrijkste speerpunten van ons is toch wel het buitengebied. Het is natuurlijk een feit dat het platteland de stad nodig heeft en omgekeerd. Maar we willen er wel voor zorgen dat de dorpen in de gemeente Deventer in beeld blijven en wij willen graag goed contact houden met die dorpen. Ik ben ook door voorkeurstemmen uit het dorp in de raad gekomen.
Een deel van onze zeven raadsleden woont in de stad en behartigt die belangen.
Verder houden wij Deventer graag financieel gezond.
Een van jullie speerpunten is Deventer klimaatneutraal maken in 2030, hoe bereiken jullie dat?
Dat wordt toch wel een lastig verhaal, maar de discussie erover loopt. Wij denken dat het over meer moet gaan dan windturbines en zonneweides. Dus ook andere vormen van niet-fossiele energiebronnen. Er zullen best zonneweides en windturbines bijkomen, maar denk ook aan waterstof en wellicht kernenergie. We staan open voor goede ideeën, want we moeten natuurlijk wel onze bijdrage leveren.
Verder is mijn persoonlijke ambitie om Diepenveen goed te vertegenwoordigen, er hebben altijd weinig Diepenveners in de raad gezeten. Het leuke als raadslid zijn de contacten met mensen, het netwerk.
Hoe houden we Diepenveen leefbaar?
De weg die we zijn ingeslagen is goed. De middenstand blijft redelijk op peil en het Kulturhus draait goed. De binding in het dorp is prima, we storen ons niet aan elkaar en we weten elkaar te vinden. Het handhaven van de middenstand in de dorpen is wel een punt van zorg binnen onze partij. Dit bepaalt heel erg de leefbaarheid. Gelukkig zijn we daar als bewoners ook zelf bij. Dus ga niet bij de supermarkt of de bakker in de stad de boodschappen doen. Voor andere aankopen is Deventer natuurlijk dichtbij. De tijd van vroeger met veel meer winkels in het dorp is voorbij. Dat doet mij nog even denken aan het feit dat ik als kleine jongen, met veel tegenzin, voor mijn moeder vlees moest halen bij slagerij Harmsen, toen nog gevestigd naast de benzinepomp van âDe Keurâ. Ook was er toen een groenteboer, er waren meerdere bakkers, een woninginrichtingzaak, twee kledingwinkels, een drogist en een speelgoedwinkel.
Belangrijk is nu dat wij reuring in het dorp houden en daar werk ik graag aan mee.
Uit: Dorpsplein Diepenveen
Fotoâs: Jaco Remmelink