Burgernet

Erik

Burgernet

{plusone}

ErikGemeentebelang verlangt snelle invoering Burgernet (digitaal naoberschap)!

 

Nog twee dagen tot 2012. De ideale datum om het Burgernet in de gemeente Deventer op te starten, net zoals 280 andere gemeenten dit inmiddels al hebben gedaan…… Maar ondanks recente successen in de regio, spreekt de Deventer politiek zich pas over een paar maanden uit over de mogelijke invoering. En dat terwijl de inbraken en insluipingen alleen maar toenemen.

 

Soms is het voor de politie heel belangrijk om een beroep te doen op inwoners om zo sneller actie te kunnen ondernemen. Dit gebeurt vooral bij vermissingen, inbraken of insluipingen. Burgers worden gevraagd om extra op te letten en tips door te geven. De politie verstuurt e-mails en spraakberichten voor de mobiele én vaste telefoon en kan zo heel veel mensen in korte tijd bereiken. Burgernet kan deelnemers ook informeren over een stroomstoring in de buurt of een grote brand die hinder geeft. De politiemeldkamer bepaalt of er een Burgernetmelding uitgaat. Na afloop ontvangen de ingeschakelde deelnemers een bericht over de afloop van de actie.

En het werkt! Enkele maanden geleden werd op deze manier een 37-jarige bewoner van het AZC Luttelgeest teruggevonden. Een Burgernetactie leidde er eind november toe dat een overvaller in Zwolle kon worden aangehouden, die kort daarvoor in een winkel aan de Beethovenlaan in Holtenbroek had toegeslagen. Begin december kon een man worden opgepakt, die er van wordt verdacht te hebben ingebroken aan de Iepensingel in Raalte. Via Burgernet zijn 1461 personen benaderd met het verzoek om naar hem uit te kijken. Volgens de politie zijn er enkele tips gekomen en is de man binnen een half uur opgepakt.

Ook in Deventer zou dit middel op korte termijn ingezet kunnen worden. De politie zegt zelfs al in het bezit te zijn van de benodigde apparatuur. In andere plaatsen binnen de politieregio IJsselland wordt er al mee gewerkt. En om het nog mooier te maken: Deventer zou er in heel 2012 geen cent voor hoeven te betalen! De politie wil alleen weten wat de gemeente er vanaf 2013 voor over heeft. Dat blijkt als het onderwerp in het voorjaar op de politieke agenda staat. Maanden wachten dus, terwijl het aantal insluipingen en inbraken alleen maar oploopt. Gemeentebelang maakt zich grote zorgen over het toenemende gevoel van onveiligheid onder de plattelandsbewoners. Het aantal insluipingen in Lettele is dit jaar verdrievoudigd ten opzichte van 2010, zegt de politie.

De politie heeft ons inmiddels laten weten dat ze alles op alles wil zetten om het gevoel van veiligheid terug te krijgen. Zo concentreren speciale woninginbraakteams van het korps zich op het buitengebied. Iedereen die verdachte dingen ziet zoals een verdachte, onbekende auto op het erf van je buurman, mag meteen 112 bellen. Ook wil de politie in de hele regio de burgers vaker actief benaderen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van burgernet. Die kans moeten wij haar dan ook wel bieden en dus moet het Burgernet zo snel mogelijk de lucht in. Om nu eens niet alleen achteraf met de scherven te zitten en te mopperen, maar ook een eigen bijdrage te kunnen leveren aan een veiligere leefomgeving!

 

http://www.destentor.nl/regio/deventer/10166148/Burgernet-in-Deventer-op-lange-baan.ece