De gastronomische charme van de Japanse Duizendknoop

De gastronomische charme van de Japanse Duizendknoop

Is de Japanse Duizendknoop eetbaar?
We kunnen melden dat B&W en de raad twee gerechten gegeten hebben waarin de Japanse Duizendknoop verwerkt is en er werd van gesmuld.

De Japanse Duizendknoop is een beruchte plant geworden omdat de plant moeilijk uit te roeien is. In november 2018 heeft Gemeentebelang hier al een motie over ingediend. Onlangs is een pilot gestart door de gemeente Deventer in samenwerking met LTO en aannemer De Groenste Zaak om de wortels van de plant te elektrocuteren. Gezien de motie van Gemeentebelang om de plant te voeren aan de varkens, is er gezocht naar een varkensbedrijf dat bereid is het loof van de plant aan hun varkens te voeren. Vol enthousiasme is de “lekkernij” door de varkens ontvangen! Onderzocht is of de plant schadelijk is voor de varkens en of er restanten van de plant in de mest van de varkens achterblijven.

varkensbuik JDKDe resultaten van beide testen zien er goed uit. Reden voor Gemeentebelang om B&W en de raad vandaag te trakteren op de culinaire bijproducten van deze pilot namelijk:
Bitterballen (vegetarisch), bereid met fijngesneden en geblancheerde Japanse Duizendknoop blaadjes op basis van groentebouillon
Op lagere temperaturen gegaarde varkensbuik, geserveerd met een warme oliviade met gehakte Japanse Duizendknoop blaadjes met voor de vegetariërs als alternatief zacht gebakken en gemarineerd blokje Tahoe met een warme oliviade met gehakte Japanse Duizendknoop blaadjes.

Uiteraard zijn de gerechtjes, klaargemaakt door Bert Roetert van Gemeentebelang, geserveerd op schoteltjes van verantwoord en natuurlijk afbreekbaar materiaal.

Dit alles onder het motto: “If you can’t beat it, eat it”

Erik Stegink & Bert Roetert