De kleinere recreatiebedrijven

Erik.jpg

De kleinere recreatiebedrijven

{plusone}

Erik.jpg

Raad kiest voor verschillende tarieven toeristenbelasting

Algemeen Platteland Belang heeft zich afgelopen week met succes sterk gemaakt voor de kleinere recreatiebedrijven in de gemeente Deventer.

 

Het college van B en W verraste ons en veel recreatiebedrijven onlangs met de geplande invoering van toeristenbelasting met een vast tarief invoeren van 1 euro 25 per overnachting. Dat zou vooral voor de campinghouders een enorme financiële strop zijn geworden met mogelijk zeer grote gevolgen. Een gemiddelde campinggast zou twintig procent meer moeten betalen voor een overnachting in Deventer én in de bijbehorende kernen. Voor een klein gezin zou dit bedrag doorslaggevend kunnen worden in de keuze van de vakantiebestemming. Campinghouders vreesden terecht dat de gasten hun tenten in de toekomst elders zullen opslaan. Zeker omdat omliggende gemeenten hun gasten niet opzadelen met dergelijk exorbitante bedragen.

Algemeen Plattelands Belang heeft zich altijd tegen de invoering van de toeristenbelasting uitgesproken. Bezorgd hebben we naar de angsten van veel campinghouders in de gemeente Deventer geluisterd. Met enkele recreatieondernemers hebben wij een eigen plan uitgewerkt dat uit ging van verschillende tarieven. We vonden gehoor bij VVD, D66 en CDA. Samen hebben we afgedwongen dat per 1 januari voor een hotel een per nacht een tax van 1 euro 40 wordt ingevoerd, voor een camping-/kampeerstandplaats moet 40 cent worden betaald en voor overige accommodaties 90 cent.

Het is jammer dat we de invoering van de toeristenbelasting niet hebben kunnen tegenhouden. Maar we hebben de schade gelukkig wel weten te besperken. De bijdragen zijn nu in elk geval acceptabel en worden op een rechtvaardige manier geheven. Dit hebben wij woensdag kunnen veiligstellen!