20 dec Glasvezel in het buitengebied
Glasvezel in het buitengebied een grote stap dichterbij!
SallandGlas kan voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied een beroep doen op een lening van de gemeente Deventer. Dat zei wethouder Rorink afgelopen woensdag nadat Gemeentebelang het belang van de realisatie van snel internet, telefoon en tv- verbindingen wederom onder de aandacht van de gemeenteraad heeft gebracht. Eerder zorgde Gemeentebelang er al voor dat de initiatiefnemers bij het opzetten van de campagne voor het werven van deelnemers voor advies en coördinatie bij de gemeente kunnen aankloppen. Dit om het minimaal aantal deelnemers van zestig procent veilig te kunnen stellen. Want alleen dan wordt het buitengebied van glasvezel voorzien.
Gemeentebelang zet de aanleg van glasvezel al jarenlang op de politieke agenda. Enkele projecten zoals Broadband to the Farm en het opzetten van straalverbindingen kwamen niet of niet voldoende van de grond. Met “SallandGlas” ligt er nu een nieuw initiatief op tafel, dat ondersteund wordt door de provincie en een grote groep vrijwilligers. SallandGlas wordt een coöperatie en daarmee worden de deelnemers/leden zelf mede-eigenaar van het glasvezelnetwerk.
Het glasvezelinitiatief SallandGlas heeft begin december een akkoord bereikt met twee providers die hun diensten gaan aanbieden op het glasvezelnetwerk in het buitengebied. Zowel Canal Digitaal als Plinq (provider uit Dalfsen) zullen zodra het netwerk in 2015 is aangelegd, zowel internet, telefoon als televisiediensten leveren. Iedereen die is aangesloten op het SallandGlas-netwerk kan dan zelf kiezen voor óf alleen een internetverbinding óf een pakket met meerdere diensten.
Het glasvezelnetwerk van SallandGlas wordt in 2015 aangelegd als 60 procent van de mensen in het buitengebied meedoet. Er zijn inmiddels diverse informatiebijeenkomsten geweest om zoveel mogelijk mensen over de streep te halen. Onlangs heeft de gemeenteraad – op initiatief van Gemeentebelang – besloten dat SallandGlas voor advies en coördinatie een beroep doen op de gemeente. Dit kan de stichting helpen om meer draagvlak te krijgen voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied.
Maar dan is SallandGlas er nog niet. De Stichting zal waarschijnlijk bij de gemeenteraad aankloppen voor een borgstelling. Daaraan zijn echter eisen verbonden, net als voor een lening aan Go Ahead Eagles en andere borgstellingen van de gemeente. Gemeentebelang heeft zich er altijd sterk voor gemaakt om de borg of leningsmogelijkheden te onderzoeken en de aanleg van glasvezel in het buitengebied een stap dichterbij te brengen. Het college heeft nu aangegeven hier positief tegenover te staan.