Het verschil

Liesbeth

Het verschil

LiesbethHet Verschil

In de Tweede Wereldoorlog waren er studenten aan de Middelbare Koloniale Landbouwschool in Deventer die uit protest en uit solidariteit met joodse medestudenten ook een jodenster gingen dragen. Deze studenten maakten het verschil, omdat ze niet accepteerden dat medeleerlingen werden uitgesloten. Om mensen die nu het verschil maken een keer in het zonnetje te zetten, reikt het Etty Hillesum Centrum jaarlijks de prijs ‘Het Verschil’ uit. Dit jaar stond sport centraal.

Er waren negen mooie nominaties voor deze prijs. Organisaties zoals voetbalvereniging Helios omdat ze de deuren letterlijk heeft opengezet voor de buurt; het Meester Geertshuis omdat iedereen hier welkom is en er altijd een luisterend oor of helpende hand is als je even vastloopt; zaalvoetbalvereniging SK Turkuaz omdat ze jongeren uit verschillende doelgroepen laten voetballen en activeren; Pickwickplayers omdat ze ook veel aandacht hebben voor jongeren om uitval uit de samenleving te voorkomen en Vrouwen voor Elkaar, als bijzondere ontmoetingsplek voor vrouwen uit verschillende culturen, die zich zo ook verder kunnen ontwikkelen. Er waren ook mooie mensen genomineerd: Luisella Lai voor haar theatervoorstellingen voor mensen met een beperking en bijvoorbeeld GGZ achtergrond; Nuran Florissen voor haar niet aflatende werk om iedereen uit de samenleving aan bod te laten komen en Monica Sluiseman, voor haar werk voor Bulundi en de Deventer Sportploeg.

Al deze kandidaten maken het verschil. Zij zorgen ervoor dat mensen met zo weinig mogelijk drempels kunnen deelnemen aan onze samenleving en maken het bijzondere weer heel gewoon. Het Verschil van dit jaar is gewonnen door de Deventer Sportploeg. Met circa honderd vrijwilligers laat de Deventer Sportploeg mensen met een beperking sporten bij negen verschillende gewone sportverenigingen. Al meer dan tien jaar worden vrijwilligers ondersteund en leren ze ook hoe ze sporters met een beperking kunnen begeleiden. Een maal per twee jaar reizen zo’n tachtig sporters af naar de Special Olympics en vaak komen ze beladen met medailles weer naar huis. De Deventer Sportploeg zorgt ervoor dat mensen gewaardeerd worden om wat ze kunnen en dat ze gewoon kunnen sporten en presteren bij gewone en daarom heel bijzondere sportverenigingen.