05 sep Horecapolitie
Een avondje Horecapolitie en jonge Pinken
Hoe werkt de pilot met vrije openingstijden in de horeca in de praktijk? Raadslid Erik Stegink liep afgelopen weekend een nachtje met de horecapolitie mee. Lees hier zijn verslag.
Een avond met de horecapolitie van Deventer op stap. In het kader van een pilot, waarbij de sluitingstijden van de Horeca in Deventer vrij worden gelaten, gaan we als gemeenteraadsleden een avond met de horecapolitie op stap van 22.00 tot 05.00 uur. Dit mede om af te wegen of de pilot wellicht structureel doorgezet dient te worden. Zaterdagavond was ik aan de beurt. Vooraf een briefing op het politiebureau en daarna de straat op. Normaal gesproken met de fiets (maar het was slecht weer), echter nu met 3 politiebusjes en een team van 6 personen en een hond die continu aanwezig zijn in de binnenstad van Deventer.
Na een rustige aanloop geven de teamleden aan dat de avond wel rustig zal verlopen. Er zijn veel mensen naar het Klompenfeest in Twello en naar Laren naar de kermis. Op de Brink is het desondanks nog best wel gezellig druk. Het politieteam gaat de horecagelegenheden persoonlijk even langs en maakt een praatje met de “gastheren”. Het valt me op dat ze allemaal van hetzelfde bewakingsbedrijf zijn en allemaal vol lof spreken over de samenwerking met het team van de horecapolitie. Iedereen kent elkaar en weet van elkaar wat ieders verantwoordelijkheden zijn. Het is rustig en na meerdere keren met het busje door de straten gereden te zijn, waarbij enkele fietsers en een verkeerd parkeerder zijn aangesproken, wordt er gepost voor de Waag op de Brink. De horecapolitie vertelt dat ze zichtbaar aanwezig willen zijn, zodat ze zo snel mogelijk kunnen ingrijpen om escalaties te voorkomen. Dat is hun devies. Dan komen de eerste meldingen binnen, variërend van geluidsoverlast, een dronken bestuurder, een vervelende “zuiger”, openbare dronkenschap tot valse identiteitsbewijzen om de horeca binnen te komen. Dit geeft het team wat werkzaamheden. Het valt mij op dat via communicatiemiddelen de politie na een melding binnen een minuut ter plekke is en dat de politie door omstanders of horecapersoneel de daders eigenlijk op een “presenteerblaadje” aangereikt krijgt. Een perfecte samenwerking waardoor de veiligheid en openbare orde tezamen worden gehandhaafd. Een balans tussen optreden en bekeuren is nodig, zoals voor het openbaar drinken van alcohol na 01.00 op de Brink. Dit opent mijn ogen. Toeristen en niet wetende bezoekers worden aangesproken, maar na één keer aanspreken en een herhaling, huppakee 90 euro boete.
De “gastheren” (lees portiers) hebben deze avond de zaken prima onder controle. Sommige van hen weten verleidelijke gezichten van jonge dames wel te waarderen en kroelen een beetje met hen mee. De charmante dames lijken wel jonge pinken die een grote stier staan te verleiden. Zoals de “gastheer” zegt, komen ze dan de volgende keer graag weer naar hun horecagelegenheid.
Dan opeens rond 04.00 uur toch een akkefietje precies op de plek waar men het verwacht. Bij eettentjes komen mensen, van diverse pluimage en vanaf verschillende horecagelegenheden, bijeen om nog even wat te eten. Vaak gaat dat dan net niet samen en ontstaan er wat opstootjes, maar na wat duw- en trekwerk en dankzij een paar ferme woorden door en duidelijke aanwezigheid van de politie gaat de groep redelijk vreedzaam uiteen. Als politicus evalueer ik in het busje met de politie hoe ik het ervaren heb….
Een rustige avond waarbij mij tijdens de rondgang wel is opgevallen dat er op sommige plekken enorme hoeveelheden fietsen staan. Ik vind het opmerkelijk dat dit de doorgang onmogelijk maakt voor hulpverleners, behalve voor de brandweer, “want die dondert er toch overheen” en heeft er geen last van.
Een horeca politieteam dat goed met de horecabedrijven samenwerkt en daarbij valt te pleiten voor vrije sluitingstijden, waardoor het publiek in geleidelijke mate huiswaarts gaat.
Ondanks de wens van cameratoezicht is er wellicht ook een mogelijkheid om een particulier beveiligingsbedrijf (betaald door de horeca zelf) te stationeren onder de bevelvoering van de politie.
Dan komt er na mijn evaluatie toch ook een buurtbewoner klagen over de late openstelling. Volgens het horeca politieteam de eerste klager die bij hen bekend is. Ze meldt dat ze niet goed kan slapen en ze is niet op de hoogte van de pilot van vrije openingstijden. Een slechte zaak meent zij. Ze wil toch een klacht indienen. Dit is de andere kant van de vrije openingstijden en dit moeten we als politici ook serieus meenemen. Vlak daarna lopen we naar de horecagelegenheid die om 04.30 uur nog open is en hier blijkt dat de buitendeuren openstaan omdat de laatste gasten gevraagd wordt om naar huis te gaan. Ze doen de deuren dicht en het geluid reduceert met meer dan de helft. Wellicht dat overleg tussen horecagelegenheden en omwonenden een nog betere leefomgeving creëert, meent de horecapolitie. Ik neem het mee in het nog te formuleren nieuwe horecabeleid dat binnenkort op de agenda van de Deventer gemeenteraad staat.
Ik neem om 05.00 uur afscheid wetende dat de politie nog 1,5 uur administratie te verwerken heeft en denk bij mij zelf “Ik ga fijn naar bed”. Niet wetende dat net voor ons huis buurtbewoners bezig zijn om een stel jonge pinken van de weg te halen. Ik kom rond 05.30 uur bij hen in de buurt en zie overal rondom ons huis knipperende alarmlichten van auto’s.
Ik denk: “Wat is hier aan de hand?” Een buurman meldt: “Er lopen jonge pinken op de weg. Wat doen we er mee?” Herkenbaar met het opstootje in de binnenstad? Even met een paar mensen zichtbaar aanwezig en met ferme woorden drijven we ze bij ons het weiland in. We herkennen de pinken niet, maar ze lopen op vertrouwd gebied. De politie bellen hoeft niet…. Die zijn nog druk met de administratie. Via Facebook hebben we de volgende dag de eigenaar al gevonden. Ach ja, soms zie je geen verschil tussen jonge pinken en horecabezoekers of tussen een stel stoere boeren en de horecapolitie.
Ik trek mijn eindconclusie:
Deventer, een mooie gemeente waar je veilig uit kunt gaan, in stad en buitengebied.