Raadsmeerderheid stemt tegen openheid

Marcel

Raadsmeerderheid stemt tegen openheid

MarcelRaadsmeerderheid stemt tegen openheid

Er komt geen raadsonderzoek naar de “mail-affaire”, die Gemeentebelang vorige week openbaar heeft gemaakt. Dat is de trieste uitkomst van een twee uur durend debat, dat vanmiddag op het stadhuis is gevoerd. De collegepartijen stemden tegen de motie die door nagenoeg de voltallige oppositie was ingediend.

De collegepartijen (PvdA, VVD, D66 en Deventer Belang) hebben de rijen gesloten en zagen een uitgebreid onderzoek helaas niet zitten. Ze werden daarin gesteund door de ChristenUnie. Een gemiste kans om het vertrouwen van de Deventer kiezer terug te winnen.

Onbegrijpelijk en niet uit te leggen. Door de gelekte email werd pijnlijk duidelijk dat de raad op 14 maart een fout beeld is voorgehouden met betrekking tot de financiƫle positie. Hoe heeft dit zover kunnen komen? Wat kunnen we daaruit leren naar toekomst toe? Naar het zich nu laat aanzien zullen we het noot weten.

Wat echter nog veel belangrijker is, is de vraag of de inwoners van Deventer er op kan vertrouwen dat ze in alle eerlijkheid over elk willekeurig onderwerp worden geĆÆnformeerd. Want het onthouden van informatie aan de raad staat gelijk aan het niet informeren van de bevolking. Een diepgaand onderzoek zoals Gemeentebelang heeft voorgesteld, zou de verantwoordelijke wethouders ook hebben kunnen vrijpleiten. Wat rest is de toezegging dat de informatievoorziening vanuit het college aan de raad voortaan beter moet. Gemeentebelang hoopt dat de daad bij het woord wordt gevoegd en wij en de overige raadsfracties in de toekomst in staat worden gesteld om recht te doen aan onze controlerende taken. Of de inwoners van Deventer genoegen nemen met deze enkele toezegging en hun vertrouwen in de lokale politiek kan worden hersteld, is een heel andere vraag.