Tevreden met de principiële uitspraak van de Zwolse rechtbank

Marcel

Tevreden met de principiële uitspraak van de Zwolse rechtbank

MarcelPERSBERICHT Deventer, 5 juli 2013

Fractie Gemeentebelang

Bijlage: uitspraak meervoudige kamer

Zwolse rechtbank zet de deur voor toetsing van politieke beslissingen open!

Verstrekkende politieke beslissingen mogen aan de rechtbank worden voorgelegd! Dat heeft de Zwolse rechtbank gisteren bevestigd.

De zaak was aangespannen door Gemeentebelang-raadslid Marcel Elferink, die de rechtmatigheid van de opgelegde geheimhouding op belangrijke financiële stukken over de bouw van het nieuwe stadskantoor, wilde laten toetsen. Daarmee werd de gemeente Deventer in het ongelijk gesteld. De gemeente eiste dat de rechter de zaak niet zou behandelen omdat de geheimhouding door een meerderheid van de gemeenteraad was bekrachtigd. Door de uitspraak staat nu eindelijk zwart of wit dat een rechtbank zonder terughoudendheid mag toetsen of een college zich aan de wet houdt. Een zege voor de democratie!

 

Vooralsnog helaas geen inhoudelijke overwinning voor Marcel Elferink en Gemeentebelang: De rechtbank oordeelde dat de opgelegde geheimhouding “de rechterlijke toets doorstaat”. De geheimhouding blijft dus van kracht.
Hoewel Marcel Elferink teleurgesteld is over het eindoordeel, en daartegen in hoger beroep zal gaan, is hij zeer tevreden met de principiële uitspraak dat het college zich niet aan rechterlijke controle kan onttrekken.

Democratische controle van het bestuur is afhankelijk van kennis en informatie. Democratie is afhankelijk van de vrijheid van meningsuiting en –vorming. Dat is wat het College in deze kwestie beperkt. Deze zaak raakt de wortel van onze rechtsstaat. Door de opgelegde geheimhouding is de Gemeenteraad, en dan vooral de oppositie, in Deventer lamgelegd.