Truckparking

Liesbeth.jpg

Truckparking

{plusone} Liesbeth.jpg

Realisatie truckparking geen taak voor gemeente

APB stemt tegen het voorstel om 140.000 euro uit te trekken voor de aanleg van elf parkeerplaatsen voor vrachtwagens. Algemeen Plattelands Belang vindt het onbegrijpelijk dat Deventer de komende jaren 140.000 euro uittrekt voor het aanleggen van 11 parkeerplaatsen voor vrachtwagens.

In onze ogen dient de realisatie van de truckparking geen taak van de gemeente te zijn. Afgezien van het feit dat de geconstateerde problemen er niet door worden opgelost, zetten wij ook onze vraagtekens achter de cijfers op basis waarvan het hele plan is opgezet.

Het parkeren van vrachtwagens binnen een gemeente is in heel Nederland een groot probleem. Dat geldt zowel bedrijfsterreinen als ook voor woonwijken. Overal zijn er bezwaren op het gebied van de sociale- en de verkeersveiligheid.

Aan het project “truckparking” liggen slechts twee tellingen ten grondslag. Deze zijn al in 2008 door een beveiligingsbedrijf uitgevoerd. De medewerkers telden ongeveer (?) 45 vrachtwagens die op verschillende straten op de Deventer bedrijventerreinen geparkeerd stonden. Waarom de chauffeurs ervoor hadden gekozen om hun voertuig op deze plek neer te zetten bleef volstrekt onduidelijk. Waren het chauffeurs die elders in de stad wonen en hun vrachtauto hier hadden gestald om ‘s nachts aan een nieuwe trip te kunnen beginnen?. Of waren het chauffeurs die ‘s nachts niet op de plaats van bestemming terecht konden om er hun lading te lossen? Het zouden ook chauffeurs op doorreis kunnen zijn geweest die het niet veilig genoeg hadden gevonden om langs de A1 op een parkeerterrein te overnachten.

De antwoorden op deze vragen zullen we nooit weten. En toch gaat het college een plan uitwerken om elf parkeerplaatsen te realiseren op een bestaand parkeerterrein en langs een naburige straat. Er moet een hekwerk worden aangelegd en het geheel moet worden voorzien van cameratoezicht. Goed voor een kleine 140.000 euro, die nooit op iemand kunnen worden verhaald. Op wie ook? Niemand weet immers wie er gebruik zal maken van de nieuwe faciliteiten. Want de herkomst van de ongeveer 45 vrachtwagens die bijna vier jaar geleden in Deventer ‘s nachts geparkeerd stonden, is volstrekt onduidelijk.

Ook al zouden we onze twijfels opzij zetten, dan nog blijft de vraag of het probleem met de aanleg van 11 parkeerplekken wordt opgelost. Want waar blijven de overige ongeveer 34 vrachtwagens?

Voor Algemeen Plattelands Belang waren er te veel onduidelijkheden om achter het collegevoorstel te kunnen gaan staan. Bovendien is het in onze ogen niet de taak van de gemeente om een oplossing te financieren. Bedrijven dienen zelf parkeergelegenheid te creëren voor toeleveranciers als deze hun lading er niet te allen tijde kunnen lossen. Chauffeurs uit de gemeente moeten hun werkgevers aanspreken op ontbrekende parkeermogelijkheden. De gemeente hoort zich te richten op haar kerntaken en kan door handhaving het wildparkeren van vrachtwagens op bedrijventerreinen en in woonwijken teg en te gaan. Met het beschikbare budget voor truckparking van 140.000 euro kan heel wat extra toezicht worden uitgevoerd!