Welkom terug Bas

Welkom terug Bas

Eind april is Bas van Swigchem door burgemeester König beëdigd als raadslid voor Gemeentebelang. Daarmee zijn na het trieste overlijden van Peter Onvlee weer alle zeven zetels van de fractie bemand. Bas heeft ervaring met het tussentijds instromen. In de vorige raadsperiode volgde hij Jaap van Duyn op, die vanwege afnemende gezondheid een stap terug moest doen. “De aanleidingen – ziekte en overlijden – zijn verschrikkelijk, maar ik vind het raadswerk wel heel leuk en er is de komende jaren genoeg te doen.”
Door de Corona-maatregelen waren slechts een handjevol mensen bij de installatie aanwezig. Familie, bekenden en collega-raadsleden konden de plechtigheid via de livestream van de raadsvergadering volgen. Voor velen een beetje onwennig, voor Bas al bijna routine. Bij de sociale werkvoorziening ‘Grienskip’ Sneek, waarvan Bas sinds kort directeur is, vergaderen ze veel online en ook binnen het organisatieteam van Worldskills International was conference call al heel gebruikelijk. Bas werkte daar jaren mee aan het organiseren van wedstrijden waarin ruim 1600 jonge vakmensen elke 2 jaar in verschillende vakgebieden tegen elkaar strijden om de titel van ’s werelds beste vakman of vakvrouw.
Bas mist het directe contact met zijn collega-raadsleden wel. “Ongeveer de helft van de huidige raadsleden ken ik nog niet persoonlijk, maar dat gaat hopelijk gauw veranderen. Het zou fijn zijn als we binnenkort weer echt met elkaar in de raadzaal het debat aan kunnen gaan. Stevig discussiëren en achteraf met elkaar een bakje koffie drinken. Dat maakt het voor mij altijd wel heel bijzonder en leuk.”
Vervelen hoeft Bas zich de komende jaren zeker niet. De Corona-crisis heeft ook voor onze gemeente grote gevolgen en zal enorme impact hebben op het toekomstig beleid. ‘Ik houd van uitdagingen, maar deze is ons opgedrongen.” Het grootste probleem ziet Bas in het ongewisse. “We kunnen wel gaan bouwen maar we weten niet wanneer we de bodem hebben bereikt zodat we goed van start kunnen gaan.” Dat wil volgens Bas niet zeggen dat we lijdzaam achterover moeten leunen, wachtend tot we de oplossing voor alle problemen krijgen aangedragen. “Alle inwoners van onze gemeente hebben daarin hun eigen verantwoordelijkheid en mogelijkheden. Soms moet je hen stimuleren om die te vinden en een actieve bijdrage te gaan leveren.” Een taak die bij uitstek bij Bas past. Herhaaldelijk heeft hij de rol van ‘aanjager’ op zich genomen en samen met betrokkenen mooie resultaten weten te bereiken. Het zwembad De Looërmark, de plannen voor de herinrichting van de Brink in Bathmen of de bouw van starterswoningen in Loo; prachtige voorbeelden van burgerparticipatie waarin Bas een motiverende en ondersteunende rol heeft gespeeld. Hij is er trots op en houdt de verdere ontwikkelingen nauwgezet in de gaten. Zo neemt hij geregeld een kijkje (zie foto) bij de nieuwe huizen voor de jonge generatie in Loo.
Gemeentebelang is blij dat Bas de leeggekomen plek in de fractie heeft willen innemen. Een bekend en vertrouwd gezicht, dat de draad moeiteloos weer heeft opgepikt en met zijn kennis en ervaring een goede aanvulling op het fractieteam van Gemeentebelang is.