Wijk onder de loep De Vijfhoek

Robbert_Jan

Wijk onder de loep De Vijfhoek

Robbert_JanWijk onder de loep
De Vijfhoek

Op 23 augustus werd het nieuwe wijkcentrum van de Vijfhoek geopend. Het buurthuis dat de naam Wijkcentrum5hoek gekregen heeft, is gevestigd in een voormalige kinderopvang van Raster aan het Andriessenplein. Het wijkcentrum kwam tot stand dankzij de inzet van wijkbewoners als Pieter Brink en Michel Feller. Collegepartij Gemeentebelang bracht een bezoek aan deze Vijfhoekers, die samen met zo’n zes anderen hun wijk vertegenwoordigen in het wijkteam.

“Het idee ontstond zo’n 3 tot 4 jaar geleden”, vertelt Michel Feller. Feller, in het dagelijks leven zelfstandig pedagogisch hulpverlener, voelt zich erg betrokken bij zijn wijk en voelde het ontbreken van een wijkcentrum als een echt gemis. “Ik vond dat je een plek in de wijk moest hebben waar je elkaar kunt ontmoeten”, gaat hij verder. “Zoiets is goed voor het creëren van draagvlak voor allerlei initiatieven. We gingen met een klein groepje enthousiastelingen gewoon eens langs de deuren om te kijken wat mensen van het wijkcentrumidee vonden en kregen eigenlijk alleen maar positieve reacties. Het bleek dat ook veel andere bewoners net als wij een wijkcentrum misten. Ze misten een plek waar je een kaartavondje zou kunnen houden of een plek waar activiteiten georganiseerd zouden kunnen worden.”

Feller is blij dat het centrum er nu eindelijk is. “Ik ben uitermate trots dat bewoners uit de wijk het voor elkaar hebben gekregen. En dat met weinig hulp van de gemeente”, aldus Feller.

“De moeilijkste klus was het krijgen van een geschikt pand, maar het is gelukt!’”

Ook wijkteamgenoot Pieter Brink, inmiddels beheerder van het centrum is enthousiast. “Kijk wat we voor elkaar hebben gekregen”, zegt hij, terwijl hij trots enkele nog lege zalen laat zien waar het wijkcentrum over beschikt. “Mooie ruimten, ook voor jongeren. Feller: “Voor hen zou je bijvoorbeeld vaste momenten in de week kunnen regelen. De ruimten zijn voor allerlei doeleinden geschikt. Er kunnen cursussen georganiseerd worden, dansclubs kunnen er terecht of er kunnen vakantieactiviteiten voor kinderen worden gehouden.”

Brink: “Het pand is van de gemeente, maar ik vind het wel belangrijk dat de vrijwilligers de regie erover in handen houden. De rol van de gemeente moet faciliterend zijn, vind ik. De gemeente moet niet aan het stuur willen zitten.” Feller: “Ik zou het fijn vinden als de gemeente een bijdrage levert aan de bekendheid van het wijkcentrum. De gemeente zou mensen naar ons kunnen doorverwijzen als zij een ruimte zoeken om iets te organiseren. En ook de politici uit de wijk… we zouden hen bij het centrum kunnen proberen te betrekken”, gaat Feller verder. “Op die manier worden ze voor bewoners makkelijker aanspreekbaar. En denk ook aan de wijkwethouder. Het zou goed zijn als zij hier regelmatig komt. Heel goed voor de laagdrempeligheid.”

“En ik vind het belangrijk”, vervolgt Brink, “….dat de gemeente niet alleen zoveel mogelijk handelt vanuit de gedachte van wat er aan het wijkcentrum kan worden bijgedragen maar ook goed luistert naar de wensen en verlangens van onze vrijwilligers. Heel belangrijk.”