Nog geen nieuwbouwlocatie voor Geurtsen

Vertraging dreigt voor woningbouw op de historische plaats aan de Smyrnastraat
     

Deventer machinefabriek Geurtsen moet snel een vervangende locatie vinden voor de nieuwe vestiging. Tot die tijd ligt voor de woningbouw op de historische plaats van de voormalige tapijtfabriek een vertraging op de loer. Gemeentebelang stelt schriftelijke vragen aan het college van B&W en wacht op een antwoord.

Op woensdag 7 december jl. had Machinefabriek Geurtsen de deuren in het complex aan de Smyrnastraat voor de gemeenteraad opengezet. Oorspronkelijk zat hier de Deventer Tapijtfabriek. Deze tapijtfabriek is gebouwd in de typische industriële bouw uit de jaren 20. Denk aan karakteristieke elementen, zoals de zaagtanddaken en authentieke toegangspoort.
Machinefabriek Geurtsen gaat de wijk achter het station verlaten. Eerder dit jaar is het complex met de gronden verkocht aan de Twentse ontwikkelaar JOUW Wonen B.V. 

De ontwikkelaar heeft het plan hier maximaal tweehonderd woningen te bouwen. De plannen hiervoor zijn gestart en ook de buurt wordt meegenomen in de plannen. Een aantal authentieke elementen blijft behouden tijdens de bouw. Deze elementen maken later deel uit van de nieuwbouw met een knipoog naar het verleden.

We hebben stappen gemaakt in onze plannen. Daar ben ik zeer tevreden over”, zegt de planontwikkelaar. Ook de omwonenden hebben hun inbreng gehad t.a.v. bouwvolumes en dus zou er gestart kunnen worden met dit woningbouwplan. Met als vooruitzicht dus tweehonderd woningen op een groot industrieterrein middenin Voorstad.

Maar Geurtsen, de laatste fabriek in een Deventer wijk, heeft nog geen nieuwe locatie gevonden en dat is wel een voorwaarde.

Ton Koot en Eline te Boekhorst, raadsleden van Gemeentebelang, hebben schriftelijke vragen gesteld en Eline gaf in een interview met de Stentor aan: We moeten voorkomen dat Geurtsen uit de gemeente vertrekt”. Ze roept samen met haar collega Ton Koot het college van burgemeester en wethouders ‘met spoed’ op om in overleg te gaan. “Er is voor de 140 werknemers nu veel onzekerheid“, aldus Eline.

In de schriftelijke vragen laat Gemeentebelang weten dat de woningbouwplannen volledig afhankelijk zijn van een nieuwe locatie voor Geurtsen. Het is als gemeente ook onze verantwoordelijkheid om mee te zoeken. Het zou erg jammer zijn als een werkgever van deze omvang vertrekt uit Deventer. Veel van de werknemers wonen ook in Deventer of de directe omgeving. 

Voordat de schop in de grond kan, moet Machinefabriek Geurtsen een nieuwe locatie hebben gevonden. Het bedrijf huist in een deel van het complex. Hoewel die nieuwe plek er nog niet is, maakt directeur Patrick Geurtsen zich voorlopig geen zorgen, geeft hij aan.

Deze unieke kans is ook in het belang van snelle woningbouw, om het huizentekort tegen te gaan. Het college moet de vragen van Gemeentebelang nog beantwoorden, maar Eline, Ton en de hele fractie van Gemeentebelang vragen het college om voor Geurtsen een uitzondering te maken en het bedrijf tegen een redelijke prijsvoorrang te geven bij de uitgifte van bedrijventerreinen.

Net als de ontwikkelaar en Geurtsen hoopt Gemeentebelang dat het project in 2024 kan beginnen en geen vertraging oploopt. Dus als Geurtsen met medewerking van de gemeente snel een locatie kan kopen, kan het mooie woningbouwplan snel gerealiseerd worden en blijft deze gewaardeerde werkgever in Deventer gevestigd.