Tour de Horeca Deventer

Tour de Horeca, gastvrijheid met een grote G!

Horeca is de huiskamer van onze samenleving. Daarom zijn werkbezoeken als deze niet alleen gezellig, maar bovenal heel zinvol en belangrijk voor de voorzieningen, economie en saamhorigheid in onze gemeente. We willen op alle fronten weten wat er speelt en kunnen inspelen op ontwikkelingen. 

Het is woensdagmiddag, de achtste februari 2023, rond half drie. Op een met winterzon overgoten Grote Kerkhof voor het Deventer Stadhuis hebben zo’n 20 raadsleden en een aantal ambtenaren namens het college zich verzameld voor de ‘Tour de Horeca’. 

Op uitnodiging van Horeca Nederland, afdeling Deventer, is een informatieve en gezellige rondgang langs een aantal Horecabedrijven in Deventer gepland. De gastvrouwen en gastheren van die middag zijn al aanwezig op het vertrekpunt om kennis te maken met hun gasten en we gaan met de touringcar richting Postillion Hotel.

Een warm welkom

Tijdens deze 1e pitstop worden we hartelijk ontvangen door gastvrouw/manager Marloes Alblas. De kick-off van de presentatie in de conferenceroom van het hotel wordt verzorgd door Bart Voortman, voorzitter KHN-Deventer. Hij geeft een impressie van de huidige stand van zaken van de horecabedrijven op dit moment. Bart benadrukt het belang van gastvrijheid voor onze gemeente en benoemt ook de moeilijke coronaperiode voor de bedrijfstak in de afgelopen jaren.  

Voor veel bedrijven is het op dit moment vooral een kwestie van ‘alle zeilen bijzetten’ om met vertrouwen de toekomst weer in te gaan. Naast landelijke steun is ondersteunend gemeentebeleid voor herstel nodig. Vooral nu blijkt dat de uitgestelde belastingen van de coronacrisis moeten worden afbetaald, er een hoge inflatie met hoge energieprijzen is en de voedselprijzen en loonkosten alleen maar stijgen.

Koninklijke Horeca Overijssel IJsselland

Joëlle Roesink, regiomanager IJsselland KHN Overijssel, benadrukt de speerpunten met onderbouwing van concrete cijfers en resultaten. Ook geeft ze een impressie van de beleidslijnen van de KHN, zoals:

De behartiging van de belangen van horecaondernemers voor bijvoorbeeld een gunstige horeca-cao, eerlijk speelveld, duurzaam ondernemen, arbeidswetgeving en beroepsonderwijs. Zij werken immers graag samen met relevante overheden en organisaties met als inzet: een optimaal ondernemingsklimaat voor de horeca! De gastvrijheidssector, waar de horeca een belangrijk onderdeel van is, is van groot economisch belang in de gemeente  Deventer; ze draagt bij aan welvaart van de gemeente maar ook aan het welzijn van de (culturele) identiteit”, aldus Joëlle.

De presentatie wordt afgesloten met een quote; “Wie hart heeft voor de horeca, maakt zich ook hard voor de horeca.” Tot slot nuttigen we bij Postillion nog een verkwikkende smoothie en een pittige chocoladebonbon en dan staat de bus klaar voor vertrek. 

‘Three-Pint-Rule’

Aangekomen bij DAVO bieren worden we in het authentieke pand aan de Sluisstraat ontvangen in het proeflokaal door Marijn Kroon, één van de drie eigenaren. Een stevig ambachtelijk biertje (Roadtrip), vergezeld door ambachtelijke bitterballen uit eigen keuken, maken ons bezoek gelijk al gerieflijk. Marijn, medeoprichter van DAVO, vertelt ongedwongen en gepassioneerd hoe het bedrijf in de afgelopen jaren, vanuit een thuisbrouwsituatie, met een succesvolle ‘crowdfunding‘ DAVO in Deventer konden openen. Vanaf de start hanteren ze hun ‘Three-Pint-Rule’; een regel die ervoor zorgt dat je na drie biertjes nog steeds zin hebt in een slok want bier hoort namelijk in balans te zijn! 

Ondertussen is DAVO gegroeid naar een organisatie met circa 100 medewerkers en vier proeflokalen. In 2018 opende het proeflokaal Arnhem aan de Rijnkade. In 2020 opende DAVO Zwolle en DAVO Twello op Buitenpost kwam er in 2022 bij. Ook zijn de bieren inmiddels bij veel supermarkten verkrijgbaar. Weer een mooi voorbeeld van een Deventer horecabedrijf met eigen brouwerij en een onderscheidend karakter, ‘neergezet’ door enthousiaste jonge en bevlogen ondernemers.

‘t Arsenaal, aan de voet van de Lebuïnus

De derde locatie, waar bij aankomst de deur al gastvrij ‘openstaat’ voor ons, is het Arsenaal. Een warm welkom door Rob en Jolande Emaus in hun mooie pand aan de voet van de Lebuïnus. In hun al jarenlang perfect ingerichte restaurant, zich kenmerkend door de traditioneel wit gedekte tafels, genieten we van een perfect glas wijn met een amuse en een ‘entree’ van gemarineerde kabeljauw met bleekselderij en kurkuma-mayonaise. Kortom, een gastronomische ervaring met allure in een unieke omgeving die historisch besef ademt. 

Persee & Pubquiz, een begrip op de Brink

In het strakke schema gaan we snel door naar de laatste locatie, Café Persee. Tess Huberts ontvangt ons vriendelijk; mede namens Hans, die op dit moment op wintersport is. Ook hier is weer niets aan het toeval overgelaten met volop aandacht en zorg voor de gasten. Een lekker drankje, een rijkelijk gevulde borrelplank en een leerzame pubquiz zijn de ‘ingrediënten’ in het gezellige café tegenover de Waag aan de Brink.

Terug naar ‘de orde van de dag’

Maar de tijd dringt rond de klok van half zeven, want om 19:15 uur starten de raadstafel vergaderingen weer op het Stadhuis en gaan we over tot ‘de orde van de dag’. De bespreekonderwerpen die op het programma staan, zijn onder andere Cultuur (Burgerweeshuis, Schouwburg/Nieuwe Keizer.) Wellicht heeft onze ‘Tour de Horeca’ ons vanmiddag geïnspireerd om tot de juiste besluitvorming te komen. Een besluit dat alle Deventer inwoners van welke leeftijd dan ook raakt. Nu en in de komende decennia.

KHN Deventer en gastvrije Horecabedrijven, heel hartelijk dank voor de geweldige middag in de horeca van Deventer!

Bert Roetert
Louise Trompert