Lars Wijnhoud beëdigd als wethouder van gemeente Deventer

Gemeenteraad stemt in met benoeming wethouder Wijnhoud

DEVENTER – “Dit is jou op het lijf geschreven” was de meest voorkomende reactie toen hij familie en vrienden vroeg wat ze ervan zouden vinden als hij wethouder van gemeente Deventer zou worden. Hij staat ’t liefst veelvuldig in contact met mensen, doet graag iets voor z’n medemens en zoekt vol positieve energie constant de verbinding op. Met daarnaast 22 jaar ervaring in het bedrijfsleven en Deventer familiebanden die bijna 180 jaar teruggaan, lijkt hij uitermate geschikt als wethouder van gemeente Deventer. In de raad is er begin juli al enthousiast gereageerd op zijn kandidatuur en vandaag is hij, dankzij een meerderheid van de stemmen, officieel beëdigd. Lars Wijnhoud is de nieuwe wethouder van Deventer. Voor wie hem nog niet kent bij dezen een korte introductie.

Geworteld en geretourneerd

Zijn favoriete plek in Deventer is Het Grote Kerkhof en dan met name het oude raadshuis. Het feit dat daar al zo veel generaties uit zijn familie getrouwd zijn, geeft hem een vertrouwd gevoel. Dit vertelde Lars toen hij begin 2022 werd geïnterviewd over zijn kandidaatschap voor de gemeenteraad. Niet wetende dat hij op exact deze plek de komende jaren werkzaam zal zijn als wethouder van gemeente Deventer. Zijn vader, grootvader en overgrootvader zijn in Deventer geboren en getogen. Zelf zag hij het levenslicht in Eindhoven en verhuisde hij op zijn negende naar Twello waarvandaan hij in Deventer naar school ging op Het Vlier. Na de opleiding ‘Commerciële Economie’ op het Saxion in Deventer verhuisde hij naar Amsterdam. Inmiddels is Lars 47 lentes jong, keerde hij drie jaar geleden terug naar Deventer en woont hij met veel plezier in de Polstraat, vlakbij zijn nieuwe werkplek. In diezelfde straat ontmoette hij Hennie Eltink die hem introduceerde bij Gemeentebelang Deventer.

Gepokt en gemazeld

Lars Wijnhoud is nog relatief jong, maar heeft in het bedrijfsleven al de nodige bestuurlijke ervaring opgedaan. Hij werkt al 18 jaar lang bij Graydon waar hij zichzelf via diverse functies opwerkte tot ‘Director of Business Development’ onder de vlag van de ‘Creditsafe Group’. De keuze om deze baan op te geven, is hem zwaar gevallen. Het bedrijf is al die jaren immers net zo goed voor hem geweest als andersom. Lars zal daar tot en met 31 augustus alles netjes afhandelen om op 1 september aan de slag te gaan als wethouder van Deventer. Daarmee vangt hij het vertrek van Liesbeth Grijsen op. “Dat zijn heel grote schoenen om te vullen, maar ik heb er onwijs veel zin in. In de afgelopen vijftien maanden heb ik me als raadsopvolger goed ingelezen op alle dossiers. Ik weet wat er speelt in onze gemeente.” aldus Wijnhoud. Liesbeth Grijsen gaat zich inzetten voor de provinciale politiek en heeft de portefeuille ‘Financiën’ overdragen aan Marcel Elferink. Wethouder Wijnhoud zal zich gaan ontfermen over onder meer Ruimtelijke Ontwikkeling, WMO, Participatie en Omgevingswet.

Gemotiveerd en gedreven

Lars denkt terug aan toen hij begin 2022 een dag met Liesbeth Grijsen mocht meedraaien voordat hij zich verkiesbaar stelde op de lijst van Gemeentebelang. “Geen haar op mijn hoofd die toen dacht dat het ooit mijn werkplek zou worden, maar ik dacht wel ‘wat heeft zij een ontzettend leuke baan!’ De veelzijdigheid en het contact met zó veel verschillende mensen en bedrijven. Dat is echt wat ik leuk vind!” vertelt Lars met een gemotiveerde glimlach op z’n gezicht.

Daarnaast vult hij aan dat hij de weg die zijn voorganger is ingeslagen ook graag wil voortzetten. Met veel aandacht voor een gezonde gemeente, vanuit zowel financieel als maatschappelijk perspectief. “Om veel voor onze inwoners te kunnen betekenen, moeten we zorgvuldig met gemeenschapsgeld omgaan. Ik wil voor hen van toegevoegde waarde zijn. Op kleinere schaal wil ik dat voor alle raadsleden zijn; zowel voor die uit de coalitie als de oppositie. Zij vertegenwoordigen immers gezamenlijk de inwoners van onze gemeente. Ik ben altijd op zoek naar verbinding en wil daartoe voor iedereen zichtbaar en toegankelijk zijn.

Lars Wijnhoud