Samen sterk voor wonen, werken & zorg

Een kijkje achter de schermen van wethouder Wijnhoud

Nu ik een half jaar werkzaam ben als wethouder van onze prachtige gemeente Deventer lijkt het mij leuk u eens mee te nemen in mijn eerste periode. In september 2023 ben ik gestart als wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling, WMO, Participatie, Omgevingswet en WijDeventer. Ook ben ik sindsdien wijkwethouder van Colmschate Noord en de Vijfhoek.
Fijne samenwerking

Als opvolger van Liesbeth Grijsen val je er ‘zomaar’ in. Gelukkig heb ik een warme ontvangst gekregen. Een nieuw college betekent voor de bestuurders zelf én voor de organisatie een nieuwe start; ook voor hen die al langer meelopen. Het ‘team’, dat we als college vormen, is tot zover erg fijn. De lijnen zijn kort, we denken met elkaar mee, er is energie en er is veel humor. In zo’n setting kom ik goed tot mijn recht.

Hart voor de zaak
Nu ik een half jaar onderweg ben, merk ik steeds meer hoe ik dingen moet aanpakken en begrijp ik beter hoe zaken werken in ‘gemeenteland’. Overigens een groot compliment ook aan alle ambtenaren waar ik mee samenwerk. Ik had als ‘buitenstaander’ misschien ook wel 1 of 2 vooroordelen voordat ik begon, maar ben echt onder de indruk van het kennisniveau, de inzet en ‘hart voor de zaak hebben’.
Vertrouwen
Dat het team staat, is voor mij een belangrijk vertrekpunt, want dan kun je ook echt jezelf zijn. Ik geef graag ruimte en vertrouwen aan de mensen met wie ik werk. Afhankelijk van het onderwerp stuur ik nadrukkelijker op welke informatie ik direct wil hebben en welke prioriteiten van belang zijn. Ik wil heel graag een toegankelijke bestuurder zijn en dat lukt volgens mij prima.
Een brede portefeuille
Ik heb een ‘brede portefeuille’ zoals dat heet. Als je naar buiten kijkt, is er veel waarvoor ik verantwoordelijk ben. Van nieuwbouwprojecten (Roto Smeets, Senzora, De Kien, Sluiskwartier, Havengebied, Machinefabriek Geurtsen, PostNL locatie) tot scootmobielen die door inwoners gebruikt worden. Maar ook vergunningen zitten in mijn portefeuille.
Vooruitzien
Ruimtelijke ontwikkeling is een zeer actueel onderwerp welke nog lang aandacht zal vergen: hoe houden we ons mooie buitengebied toekomstbestendig? Waar past binnenstedelijk de (grote) woningbouwopgaaf die voor ons ligt? Besturen is vooruitzien uiteraard. Zo hebben we onlangs als gemeentebestuur een voorkeursrecht gevestigd op het Havenkwartier om te onderzoeken hoe we hier in de toekomst ruimten voor wonen en werken kunnen realiseren.
WMO
Maar ook de WMO is een boeiend onderwerp. De wet voorziet erin dat inwoners zo lang mogelijk thuis moeten kunnen blijven wonen. Voor een deel van de mensen uiteraard een fijne oplossing. Er is echter ook een groep die graag ‘samen’ woont op een mooie locatie, waar iedereen wel een eigen voordeur heeft, maar saamhorigheid en gezelligheid altijd in de buurt zijn.
Vergrijzing
Ook de zorg zou beter gecoördineerd c.q. efficiënter kunnen worden ingericht. Met een dubbele vergrijzing in aantocht (en dus meer senioren die gemiddeld genomen ook nog eens flink ouder worden) geen eenvoudige opgave lijkt me. Hierover zijn we als gemeente in gesprek met verschillende stakeholders; om van een plan op papier iets tastbaars en vooral haalbaars te maken.
Betekenisvol
In algemene zin is het unieke van het wethouderschap dat je op een dag soms wel met 30 verschillende onderwerpen bezig bent. Die afwisseling, van inwonersvragen tot ingewikkelde onderhandelingen, maakt de functie heel dynamisch. Daarnaast kun je ook echt sturing geven. En nog belangrijker, je kunt ook echt iets voor inwoners betekenen.
Realistisch

Ik heb inmiddels al heel wat mooie en soms ingewikkelde gesprekken gevoerd, ook bij mensen thuis. Daar kun je als wethouder vervolgens ook iets mee doen. Hun mening doet ertoe aan tafel. Maar ik moet ook eerlijk zijn; je kunt als wethouder geen ijzer met handen breken en vanzelfsprekend geldt de wet ook voor mij.

Hoe dan ook zit ik goed op m’n plek en heb ik heel veel zin in de resterende duur van deze periode!


 

Publicaties in lokale media:
Wethouder Lars Wijnhoud van Gemeentebelang in De Stedendriehoek